Mencari loka memancing di Selangor?

Selangor Darul Ehsan merupakan sebuah negeri yg terletak pada tengah Semenanjung Malaysia & mengelilingi kota metropolitan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Betapa strategik sekali lokasi negeri ini, ia kaya dengan pelbagai sentra pelancongan yg menarik buat anda lawati. Begitu pula dengan loka memancing pada Selangor.Imej via [shutterasia]

Selangor merupakan lokasi memancing yang sangat popular buat kaki pancing yang ingin datang memancing kerana pada sini masih ada beberapa lokasi memancing yang seringkali dikunjungi pengunjung.

Bukan itu sahaja, pengunjung sering berkunjung ke sini kerana tempat memancing pada Selangor ini mempunyai pantai yang amat menyeronokkan.  Keindahan yang ada pada negeri Selangor ini bisa memberikan kenangan latif kepada anda.  Anda jua boleh meluangkan masa melakukan aktiviti-aktiviti riadah. 1.  Semenyih DamImej via [trekearth]

Dam atau Empangan Semenyih adalah daerah tadahan air bagi penduduk Semenyih.  Ramai penggemar kaki pancing tiba melakukan aktiviti memancing pada sini. Empangan ini memiliki keliru satu pemandangan paling menarik di negara ini dikatakan tempat memancing di Selangor terbaikdan adalah lokasi percutian bagi kaki pancing.

Selain sinkron untuk memancing, hutan ini berfungsi menjadi daerah tadahan hujan & air yang di tadah di empangan oleh Empangan Semenyih. Airnya disalurkan melalui paip air ke Lembah Kelang, Kuala Lumpur & Putrajaya.

Suasana pada sini sangat nyaman dan menyegarkan, dikelilingi hutan hijau dan sungai yang anggun pasti menenangkan mata anda bila melihatnya.  Selain dari aktiviti memancing, pengunjung boleh berkhemah & bermalam pada sini. 2.  Kolam Pancing Seksyen 4Imej via [adyndegengs]

Bagi kaki pancing yang inginkan perkhidmatan Kolam memancing, Seksyen 24 memperlihatkan perkhidmatan tadi. Di Kolam ini, pengunjung dapat melakukan aktiviti memancing dengan hanya datang dan membawa rod pancing sendiri. Tempat memancing pada Selangor ini sangat best menurut segi memancing & mendapatkan ikan.

Ikan yg sering terkena mata kail di sini adalah ikan patin, Amazon Cat Fish, Baung ekor merah dan banyak lagi. Tahukah anda, pelbagai umpan disediakan pada pemancing yang tiba buat memancing. Cas masuk yang dikenakan di sini merupakan mengikut sesi yang telah ditetapkan.

See also  40 Tempat Wisata Pada Indonesia Yang Cocok Buat Destinasi Liburan Akhir Pekan

Seperti kolam-kolam lain, pada sini pula seringkali dianjurkan pertandingan bagi pemancing dan menunjukkan bantuan gratis yg tidak mengecewakan kepada sesiapa yg memenangi pertandingan memancing tadi. tiga.  Pantai AchehImej via [mapio]

Tidak ramai pengunjung yang mengetahui kewujudan Pantai Acheh, Pulau Indah memandangkan lokasinya yang jauh ke pada Pulau Indah. Walaubagaimanapun lokasi ini amat sinkron buat diadakan aktiviti-aktivi riadah beserta famili memandangkan masih ada daerah pantai berkelilir dan juga tempat lapangan yang luas.

Kini, Pantai Acheh amat popular dan menjadi tumpuan pelbagai golongan tidak kira usia serta bangsa.  Ramai yang sukamelakukan aktiviti-aktivi seperti perkhemahan, memancing, prarasiling, layang-layang, wau & barbeku. Ya, ini pula merupakan salahsatu tempat memancing pada Selangor.

Jarak pemanduan ke Pulau ini memakan masa setengah jam berdasarkan Ibu Kota Shah Alam. Bagi kaki pancing, niscaya anda tidak akan melepaskan peluang buat memancing dan bermalam di Pulau ini!4.  Kolam Rekreasi Memancing Tepian RimbaImej via [adisarahberkisah]

Kolam Rekreasi Memancing Tepian Rimba boleh memuatkan lebih 150 pemancing pada satu masa. Tempat memancing di Selangor ini dikelilingi pohon-pohon hijau dengan suasana yang nyaman, landskap yang menarik dan air bukit yang bersih.

Di Kolam ini, anda boleh memancing pelbagai spesis hidupan sungai seperti Ikan, Udang Galah. Ikan Talapia dan Ikan Keli.  \ Jarak bepergian menuju ke Kolam ini merupakan 20 minit berdasarkan Kuala Lumpur dan 15 minit menurut Kajang. 

Menariknya, kolam ini menggunakan sumber air semulajadi dari hutan. Harga masuk dikenakan mengikut spesis yang ingin pada pancing samada ikan atau Udang. Kemudahan lain yang terdapat di kolam ini adalah Tandas, Ruang solat, Tempat rehat, gerai jualan makanan dan minuman, loka letak kenderaan dan tempat permainan kanak-kanak. lima.  Ajlaa Village ResortImej via [facebook]

Ajlaa Village Resort terletak pada Hulu Langat, jauhnya hanya 30 minit berdasarkan Kuala Lumpur. Tanah seluas 10 ekar terbinanya sebuah loka percutian dan mula dibuka buat orang ramai. Bermula menggunakan 6 buah Chalet air yang unik, secara berperingkat mereka membina bilik-bilik yang lain.

See also  Setiap hari adalah Hari Bumi

Anda boleh melakukan aktiviti memancing sembari berehat & bermalam di resort ini. Ikan yang terdapat pada pada kolam ini merupakan ikan air tawar. Kini, Ajlaa Village Resort mempunyai 34 Chalet yang juga menyediakan kemudahan misalnya Gazebo, Dewan Serbaguna serta asrama.

Selain menurut Camping, aktiviti seperti jungle treeking, campfire, barbeku serta memanah pula disediakan. Kaki pancing tidak perlu risau, loka ini amat lengkap menggunakan kemudahan bagi mereka melakukan aktiviti memancing di sini.6.  Kolam Pancing Abang King Hulu LangatImej via [bharian]

Membawa pulang seberapa banyak ikan buat dijadikan lauk misalnya patin, baung, tilapia, pacu & rohu adalah kemuncak pada keseronokan jika berpeluang memancing pada Kolam Pancing Abang King.

Kebanyakan ikan air tawar di kolam itu, masing-masing seberat kurang 2 kilogram sesuai dijadikan lauk buat 2 hingga tiga orang, sama terdapat buat hidangan makan tengahari atau malam. Kadar bayaran masuk pada ketika siang & malam adalah berbeza, nir termasuk RM5 deposit buat empat jam pertama.

Pemancing yang tiba ke tempat memancing di Selangor ini nir dibenarkan menggunakan umpan daripada organ binatang misalnya perut, hati dan isi ayam. Kolam ini baru berusia kurang tiga tahun namun telah mempunyai ramai pelanggan tetap terutama pada hujung minggu & malam.7.  Mukim SerendahImej via [youtube]

Spot pancing kegemaran yang tak jarang dikunjungi para pemancing adalah Mukim Serendah yg adalah tempat memancing pada Selangor. Terdapat sebuah lombong yang agak akbar dan gelap airnya yg dipenuhi oleh ikan-ikan Tioman.

Kunjungan pemancing di lombong ini belum lagi mengecewakan kerana anda niscaya nir pergi dengan tangan kosong. Seringkali terkena jerat mata kail, berakibat pengunjung tidak jemu buat tiba memancing pada sini. slot777

Kawasan ini seringkali berlaku banjir akbar. Oleh itu, empangan kecil dibina sang pihak penguasa lombong biji timah buat mengelakkan banjir berlaku.

See also  SISTEM MANAJEMEN PUSAT DATA TIKTOK YANG CEROBOH, KESAKSIAN PARA PEJABAT

Ada yg beropini bahawa empangan ini dibina untuk sebagai kunci air primer pada limpahan air sungai yg mengalir menurut bahagian hulu.  Ia terus bertakung di bahagian tasik protesis bahagian atas empangan miniyang dinamakan Perigi Tujuh.  Walaubagaimanapun, sehingga sekarang loka ini tetap sebagai pilihan pemancing buat datang sembari melakukan aktiviti mereka.8.  Kelong GreenwayImej via [ahmadfaismisbah]

Bagi kaki pancing yang masih tercari-cari tempat memancing di Selangor buat memancing, Kelong Greenway yang terletak berhampiran Pulau Ketam Klang Selangor ini boleh dipertimbangkan! Kelong tersebut seringkali menjadi tumpuan ramai.

Tempat memancing di Selangor ini akan dipenuhi kaki-kaki pancing dalam hujung minggu. Untuk Kelong tersebut, kaki pancing boleh menaiki bot pada jeti Pulau Ketam menggunakan bayaran sebesar RM15 bagi perjalanan satu hala. Pengunjung boleh menentukan sama ada pakej harian atau bermalam.  

Bagi yang ingin bermalam, kemudahan penginapan turut disediakan. Kelong itu boleh dikatakan selesa dan lengkap dengan kemudahan-kemudahan asas. Selain bilik penginapan, kelong tadi dilengkapi tempat memasak, ruang menonton televisyen, ruang solat dan tandas.

Kelong ini pada asalnya adalah kandang ikan sebelum ia diubah suai sebagai lokasi memancing. Pelbagai jenis ikan boleh dipancing di kelong tadi misalnya siakap, pari, jenahak dan ikan merah.9.  Jeti Memancing Wak SempohImej via [tiga.bp]

Jeti Wak Sempoh ini telah usang pada kenali oleh kaki pancing menjadi loka memancing pada Selangor. Jeti Wak Sempoh ini terletak pada sebelah kiri jalan masuk ke Pantai Bagan Lalang, Sepang Selangor. Bagi kaki pancing yg hendak memancing ikan jenis Gred A seperti kerapu, senangin, jenahak atau siakap menggunakan bajet yang murah, bolehlah berkunjung ke Jeti ini.

Untuk memancing pada Jeti ini, pengunjung hanya perlu membayar RM4 sahaja buat satu joran. Pengunjung jua boleh membeli umpan pumpun & udang hayati di sini. Di kurang lebih jeti ini artinya loka tambahan bot buat pemancing bila ingin berlayar menaiki bot sambil memancing.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *